OCZAR WIRGINIJSKI macerat olejowy

od 14,90  (z VAT)

Wyczyść

Opis

INCI: Hamamelis virginiana leaf extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*

*tłoczony na zimno, nierafinowany, niewybielany.

Działanie ściągające oraz skurcz mięśni gładkich naczyń powoduje zmniejszoną przepuszczalność bariery skórnej, czego efektem jest aktywność przeciwzapalna surowca. 

wykorzystywane są w wielu schorzeniach, m.in. do płukania ust i gardła w przypadku stanów zapalnych dziąseł i krtani. Mogą być stosowane również w łagodnych zmianach skórnych, otarciach i stłuczeniach oraz w stanach zapalnych żył. Obecność garbników warunkuje działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

 Stosowanie ekstraktów może być wspomagającą terapią w leczeniu trądziku. Powoduje zmniejszenie stanów zapalnych skóry i regenerację naskórka w przypadku łagodnych zmian skórnych lub ran.

Poprzez aktywność zwężającą naczynia krwionośne zmniejsza zaczerwienienia i podrażnienia skóry. Może być stosowany u osób z cerą naczynkową. 

Dzięki regularnemu stosowaniu preparatów z wyciągiem z oczaru można zaobserwować spłycenie zmarszczek i wolniejsze pojawianie się nowych, a także znaczne ujędrnienie całej skóry, która wraz z wiekiem wiotczeje.

Działa antyoksydacyjnie, ta właściwość przeciwstarzeniowa jest wykorzystywana do pielęgnacji skóry dojrzałej lub narażonej na działanie czynników utleniających. Łagodzi inne objawy starzenia skóry: wysuszenie, swędzenie lub łuszczenie, wynikające ze zmniejszonej zawartości wody w komórkach skórnych. Po aplikacji ekstraktu z oczaru następuje poprawa zawartości płaszcza wodno-lipidowego (sebum) i zwiększenie nawilżenia. Dodatkowo obserwowana jest redukcja pęknięć powierzchni skóry i zaczerwienienia.

Oczar jest znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i oczyszczających. Po produkty z jego dodatkiem powinni sięgnąć nastolatkowie, ale równie dobrze sprawdzi się także u osób dorosłych zmagających się z trądzikiem różowatym czy uciążliwymi wypryskami.

JAK STOSOWAĆ: jako dodatek do kremów, balsamów, szamponów, mydeł, maseł do ciała, olejków. Bądź bezpośrednio  jako olejek do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów.

Produkt może być również stosowany w branży spożywczej, suplementów diety, weterynaryjnej. Z przyjemnością doradzimy Państwu w doborze odpowiednich ekstraktów w tworzonym produkcie ! JESTEŚMY DO DYSPOZYCJI.

Informacje dodatkowe

pojemność

50 ml, 250 ml, 500 ml, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg