PYŁEK PSZCZELI macerat olejowy

od 13,90  (z VAT)

Wyczyść

Opis

INCI: Bee pollen Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*

*tłoczony na zimno, nierafinowany, niewybielany.

Właściwości pielęgnacyjne pyłku pszczelego znane były  od zamierzchłych czasów. Pyłek pszczeli działa przede wszystkim przeciwzapalnie, odnawiająco i przeciwzmarszczkowo. W kosmetologii jest ważnym składnikiem kremów, szamponów, olejów. 

Glukoza w nim zawarta odpowiada za zaopatrzenie tkanek w energię i zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody z naskórka.  Fruktoza działa silnie nawilżająco na skórę, a sacharozo oczyszczająco. Metionina reguluje proces keratynizacji naskórka, włosów i paznokci. Hamuje wydzielanie sebum i działa przeciwzapalnie. Witamina A regeneruje tkankę nabłonkową oraz działa przeciwzmarszczkowo. Witamina E zapobiega działaniu wolnych rodników oraz działa silnie przeciwstarzeniowo. Kwas linolowy znajdujący się w pyłku pszczelim przeciwdziała utracie wody z naskórka  oraz hamuje procesy starzenia. Kwas gamma-linolenowy działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i ochronnie na skórę. W pyłku znajdują się także fosfolipidy, które normalizują pracę gruczołów łojowych oraz działają silnie natłuszczająco i nawilżająco. Cynk pływa na metabolizm kolagenu, regenerację tkanek, włosów i paznokci.

Właściwości pyłku pszczelego pozwalają na wspomaganie leczenia różnych odmian trądziku. Działa przeciwzapalnie i przeciwwysiękowo. 

Stosowany jest również w leczeniu łysienia czy łupieżu.  

JAK STOSOWAĆ: jako dodatek do kremów, balsamów, szamponów, mydeł, maseł do ciała, olejków. Bądź bezpośrednio  jako olejek do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów.

Informacje dodatkowe

Pojemność

30 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg