CHMIEL ZWYCZAJNY macerat olejowy

od 13,90  (z VAT)

Wyczyść

Opis

INCI: Humulus lupulus cone extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*

*tłoczony na zimno, nierafinowany, niewybielany.

W lecznictwie stosuje się szyszki chmielu, czyli owocostany żeńskie – Lupuli strobili, oraz lupulinę – Lupulinum, czyli otarte z wysuszonych żeńskich kwiatostanów włoski gruczołowe. Szyszki zbiera się, gdy są koloru jasnozielonego, w początkowym okresie kwitnienia. Oba surowce, zarówno szyszki, jak i lupulina, zawierają lotny olejek, żywice, flawonoidy, i garbniki.

W kosmetyce ekstrakt działa bakteriostatycznie oraz odmładzająco a to za sprawą związków o działaniu estrogennym. Chmiel zwyczajny jest bogaty w fitohormony, wywierające korzystny wpływ na metabolizm skóry i dlatego jest coraz częściej wykorzystywany w wyrobach przeciwstarzeniowych, anty-aging. Fitohormony wpływają korzystnie na odnowę naskórka ale docierają także do głębszych warstw skóry. Rozszerzają naczynka krwionośne, zwiększają zdolność komórek do lepszego przyswajania substancji odżywczych a skóra staje się lepiej ukrwiona i odżywiona.

Aktywują produkcję kolagenu i elastyny, przeciwdziałają wiotczeniu skóry, wzmacniają jej strukturę i przyspieszają procesy regeneracji.

Fitohormony zawarte w ekstrakcie stymulują produkcję kwasu hialuronowego, zapewniającego odpowiednie nawilżenie skóry, dzięki czemu zwiększa się jej napięcie i elastyczność oraz poprawia koloryt.

Ekstrakt chmielowy ma także działanie przeciwbakteryjne i uspokajające na skórę. Wspaniały jako dodatek do preparatów do pielęgnacji włosów, nadaje im miękkość i puszystość.

JAK STOSOWAĆ: jako dodatek do kremów, balsamów, szamponów, mydeł, maseł do ciała, olejków. Bądź bezpośrednio  jako olejek do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów.

 

Informacje dodatkowe

Pojemność

30 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg